• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Скорбота пам’яті людської: Чорнобиль – 30 років потому

Скорбота пам’яті людської: Чорнобиль – 30 років потому

2016-04-26

/Files/photogallery/1076/Чорнобиль 5.jpg

Чорнобильська трагедія… Це повість, зіткана із мук, болю і суму, скорботи і страждань, мужності і героїзму…
Самотність. Тиша. Чорне небо.
Пустеля. Вічність. Смерть і жах.
Недоля. Зло. В житті потреба.
Аварія. Біда. Удар.
Відлік Чорнобильської катастрофи почався 26 квітня 1986 року о 1 годині 23 хвилини, коли над четвертим реактором ЧАЕС велетенське полум’я розірвало нічну темряву. Смертоносний пил з ядерної печі розвіявся по території України, захопив 50% її площі, Молдови, Румунії, 14 областей Росії; радіаційне забруднення будо виявлено також в Угорщині, Австрії, Італії, Польщі, Туреччині, Німеччині, навіть у Бразилії та Великій Британії … Це була мить, коли світ став на паузу…
«Чорнобильський пил на роки опадає…» Це найграндіозніша техногенна катастрофа, яка за своїми наслідками впливу на життя людей і природу належить до екологічних катастроф планетарного масштабу і розцінюється як найбільша у своєму роді за всю історію атомної енергетики як за кількістю загиблих і постраждалих, так і за екологічними збитками.
Чорнобиль… 30 років промайнуло з того часу, а «пам'ять усе пам’ятає…» Знати і теж завжди пам’ятати про цю скорботну дату мають і сьогоднішні діти. Щороку бібліотека Миколаївського економічного ліцею №1 нагадує ліцеїстам про ту сумну дату нашої історії, а цей рік – особливий.
18 квітня 2016 року учні 8-Б класу взяли участь у спільному заході із бібліотекою №18 для дорослих, присвяченому 30-річчю Чорнобильської трагедії.
Напередодні бібліотека ліцею представила ліцеїстам велику розгорнуту книжкову виставку «Чорнобиль – попередження набат» з оглядом найцікавіших і найновіших видань: книг, статей із журналів («Пожежна безпека», «Пожежна і техногенна безпека», «Позакласний час», «Виховна робота в школі», «Шкільний світ», «Класному керівнику. Усе для роботи») та газет («День»).
В читальному залі бібліотеки № 18 для дорослих провідний бібліотекар Раманаускене Надія Олексіївна познайомила дітей з іншою книжковою виставкою «Чорнобиль: горе і біль», звернувши їх увагу на найбільш цінні і цікаві видання.
Бібліотекар ліцею Гурдуз Людмила Павлівна презентувала ВЕБ-пам’ятку до 30-річчя дати «Чорна трагедія на кольоровій землі», укладену Березнюк Тетяною Анатоліївною. Пам’ятку було відксерокопійовано для всіх хто зацікавився, щоб після заходу, вдома, на своєму комп’ютері переглянути матеріали про вибух на ЧАЕС, почитати художні твори Чорнобильської тематики тощо.
Уважно слухали ліцеїсти Коваленко Тетяну Федорівну, яка емоційно, схвильовано провела їх по 35 слайдам електронної презентації « Чорнобиль – 30 років потому» (автори презентації: Коноваленко Т.Ф., Кошіль В.Ф., Березнюк Т.А.)
Протягом заходу учні переглянули також 2 фільми: «Тварини в Чорнобилі» (в 2 частинах) та «Самозаселенці Чорнобиля – життя в Зоні відчуження» про порожні села і міста; тварин, що пережили Чорнобиль, заволоділи залишеними людськими домами, та живуть там як ні в чом ні бувало, будучи джерелом постійного опромінювання; про зелений, розкішний, барвистий, буйний, але мертвий і загрозливий ліс, в який не можна ходити; про сади з яблуками, насиченими радіоактивною отрутою, про воду, прозору і холодну, але яку не можна пити; про повітря, яке теж стало ворогом…
Навколо смерть незрима і повільна,
Зерно і квіти стронцій роз’їдає,
І час пересипається пісками…
Будинки з порослими дахами, калюжами на них… Біла стіна будинку, обплетена ліаною від землі до 9-го поверху. Отаке пишноцвіття, Амазонія. Химерне, страшне нескінченне море життя як перемога природи над людиною…
Діти дивились фільм тихо, затамувавши подих; приголомшені побаченим, вони ніби самі побували там, в місці з великої літери, відчули його, місто, якого ми не знаємо, побачили вражаючий образ того, як природа перемагає людину.
У фіналі заходу діти вручили квіти організаторам, подякували за цікавий, пізнавальний, хоча й сумний, з гіркотою полину захід, з небайдужої для всього людства теми.

Кiлькiсть переглядiв: 202

Новини

Опитування

Хто відвідував наш сайт?

Календар

Попередня Березень 2024 Наступна
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031