• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Живий ліцейний журнал у бібліотеці №18 для дорослих

Живий ліцейний журнал у бібліотеці №18 для дорослих

2016-11-09

О мово вкраїнська!

Хто любить її,

Той любить мою Україну.

(В. Сосюра)

/Files/photogallery/1128/IMG_20161109_145503.jpg09.11.2016 року в приміщенні бібліотеки №18 для дорослих відбувся спільний з бібліотекою ліцею захід – усний журнал «Ти моя щира гартована мова».
До цього заходу ліцеїсти ретельно готувались: вчили вірші, знайомились з висловами видатних людей про українську мову, підбирали українське вбрання.
У 14.00 бібліотека №18 прийняла довгоочікуваних учасників заходу: учнів та їх батьків і завідуючу бібліотекою ліцею Гурдуз Л.П.
Всіх гостей лагідно привітала ведуча заходу Кошиль Віра Федорівна із вступним словом про значення рідної мови в житті людини, про святий обов’язок кожного українця любити, шанувати, плекати свою рідну українську мову, той чарівний інструмент, на звуки якого відгукуються найтонші, найніжніші струни людської душі і запропонувала всім присутнім усний журнал із 3-х сторінок.
Першу сторінку – електронну презентацію із дев’яти слайдів «Яка чудова українська мова» провела Мердух Людмила Зиновіївна, яка нагадала дітям, хто вважається зачинателем нової української літературної мови:
Так Котляревський у щасливий час
Вкраїнським словом розпочав співати…

……………………………………..…

І вогник, ним засвічений не згас,
а розгорівся, щоб нас обігрівати.
Дітей дуже зацікавила легенда про виникнення писемності.
«Не буде мови, не буде народу» - підкреслила Л.З. Мердух.
Якого ж ми будемо племені – роду,
Якщо буде в устах наша мова згасати?
Чи будемо з вами тоді ми народом
Як стихне вона в голосах?
Друга сторінка - це аудіо сторінка «Мови рідної краса» - прослуховування відомих акторів і співаків: Наталю Бужинську з піснею «Мова єднання», «Білу вежу» з піснею «Виростєш ти сину» ( на слова В. Симоненка) та акторів, які читали вірші Ліни Костенко: Павла Костицина («Не знаю, чи побачу Вас…»), Розу Аль-Камрі («Очима ти сказав мені…»), Лілію Ребрик («Вечірнє сонце»), Ігоря Кондратюка («Вже почалось майбутнє»). Діти мали нагоду насолодитися звучанням чудової української мови.
Третю сторінку – поетичний струмочок «Лунай, величне наше слово» вела учениця 9-Б класу Софія Безницька, яка відкрила її віршем Юрія Бедрика:
Я пив з шести золотозвонних чаш…

До мов шести вустами доторкнувся.
Старословянська мово! Древній мед
із присмаком легким води святої,

…..

Латино, і тобою теж не раз
Вуста запряглі хочется наповнить

…..

Німецька мово! Прохолодний кірш
З твердими кісточками стиглих вишень…

…..

Французська - золоте моє вино
Із славних виноградників тінистих,
У жилах підіймає кров воно
І хвилями ясними душу чистить.
…..
Російська мово, гарна і струнка!
Для мене є в тобі своя святизна…
Твій смак для мене смаком молока
Залишився із раннього дитинства.
…..
О мово українська! Ти вода
З кринички, над якою гнуться верби
Холодна, і прозора, і чиста,
А без води я вже давно помер би.
«Про тебе, мово, декілька рядків» - завідуюча бібліотекою ліцею Людмила Павлівна запропонувала ліцеїстам пригадати вислови про українську мову письменників і поетів, і відрадно, що учні активно відповідали, нагадуючи присутнім золоті перлини про мову М. Рильського, К.Кропиви, Павла Мовчана, Панаса Мирного; 2016 рік проголошено ювілейним роком Івана Франка, тому було дуже приємно, що діти процитували саме слова І. Франка про українську мову.
В рамках поетичного струмочка прозвучали вірші визначних і відомих українських поетів: В. Лучука «Мова кожного народу неповторна і своя» (читав Вадим Коваленко, 8-Б клас), Петра Перебійноса «Рідна мово, зелена діброво!» (Аліна Щетініна, 8-Б клас), Василя Симоненка «Моя мова» (Аліна Отреп’єва, 8-Б клас), Ігоря Калениченка «Братам українцям» (Микола Сидоренко, 8-А клас). Учні 8-Б класу запропонували увазі присутніх і вірші поетів-початківців, мало відомих широкому загалу, але душевні, чудові, надзвичайні і захоплюючі поетичні рядки!
Які ж слова потрібні нині добі і людині?
Потрібні, неначе, озон,
Жайворонковий і орлиний,
Але - не цвірінькальний тон! –
читає Олександра Юрова вірш Олени Матушек «Крилаті слова». Потрібно було бачити, скільки душі вклала дівчина в читання, щоб передати незвичайний настрій цього вірша.
«Відтінки душі, або Сторінки щоденника» Оксани Леонтієвої натхненно і щиро представив Михайло Соломаха, наголошуючи, що мова може все, й не уявити, що нам без неї можна жити!
З ніжністю, натхненно читала Надія Ситнікова вірш Олександра Обрія «Пригорнувшись душею до рідного слова»
«Україна, диво писемне моє», - говорить, ніби співає, Єва Козакова разом з автором вірша О. Завгороднім:
Я вірю, у нас на Вкраїні
і колосся співає, і тополя співає,
і небо…
Співає все – все –
Тільки слухайте…
І діти уважно, затамувавши пожих, слухають Дмитра Огороднікова і Катерину Задорожну (8-Б клас), які співають пісню «Мова єднання» (слова і музика Олега Самайдюка). «Краща мова єднання – це українська»… А чи може бути інакше? Таке чуттєве виконання пісні не може не торкнутися сердець присутніх.
«Мова – це пісня душі, покладена на слова», - говорив Дмитро Білоус, і це ще і ще раз довела слухачам Мар’яна Гандибул (8-А клас) піснею «Це моя земля» (слова і музика Ірини Федушин).
Співуча Україна, співучі ліцеїсти підхоплюють приспів і співають разом з Мар’яною, і вся зала перетворюється на єдиний музичний майданчик.
Завершила третю сторінку журналу її ведуча Софія Безницька «Молитвою до Мови» Катерини Мотрич.
У чудовому настрої діти і гості заходу покидають бібліотеку, будучи уже не тільки учасниками свята, але й читачами, які отримали право користуватися багатющими скарбами однієї з найбільших бібліотек міста.
Думаємо, що сьогоднішні 8-класники будуть постійними і активними читачами не тільки ліцейної бібліотеки, але й бібліотеки, з якою вони познайомилися у визначний для Країни день – День української писемності і мови.
Захід пройшов на високому рівні, творча група так гарно виступала, що всі присутні гості назвали багатьох з неї справжніми артистами, а клас – знавцем рідної мови. І це дійсно так: «хто любить, той легко вчить» (Д. Білоус), а ліцеїсти обожнюють рідну українську, тому й легко вчать і знають її теж непогано.
Адміністрація бібліотеки №18 висловлює подяку всім ліцеїстам, які взяли участь у цьому Святі.
Вітаємо всіх учасників з тріумфом! Молодці! Так тримати ім’я рідного ліцею, завжди будьте на висоті, адже ви навчаєтесь в першому економічному ліцеї.

Бібліотекар Миколаївського економічного ліцею №1 Гурдуз Л.П.



Кiлькiсть переглядiв: 172

Новини

Опитування

Хто відвідував наш сайт?

Календар

Попередня Квітень 2024 Наступна
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930